Založ si blog

Čo majú spoločné Kotleba a „bývalý“ agent ?

Poďme teda in medias res1

Marián Kotleba2 na súde v Pezinku tvrdil, že bývalý spevák a dnes poslanec Ondrej Ďurica mal už v roku 2004 previerku od NBÚ na stupeň dôverné, v roku 2006 dokonca na stupeň tajné. „Vydal by mu NBÚ takúto previerku, ak by bol neonacista?“ pýtal sa predseda Kotlebovcov. Písal som o tom podrobnejšie aj v blogu: Kotleba a činnosť agentov v parlamente, vo vláde a inde –https://gurtlervlado.blog.pravda.sk/2020/11/05/kotleba-a-cinnost-agentov-v-parlamente-vo-vlade-a-inde/

Obvinený Marián Z.3 (ide o tzv. Kauzu „OČISTEC“ – písal som o nej čiastočne aj tu: Ako participovali tajné služby na deštrukcii právneho štátu na Slovensku ? – https://gurtlervlado.blog.pravda.sk/2020/11/06/ako-participovali-tajne-sluzby-na-destrukcii-pravneho-statu-na-slovensku/ ) pred sudcom špecializovaného súdu v Pezinku pripomenul, že „ako jeden z mála získal previerku na stupeň „Prísne tajné“, čo by nebolo možné, ak by mal páchať takú trestnú činnosť. V r. 2016 skončil činnosť v PZ a pôsobil v inej organizácii, ktorú však nemôže označiť, lebo je viazaný mlčanlivosťou, ale aj tam získal previerku na stupeň „Prísne tajné“. Už však nepracuje ani tam, lebo asi pred dvomi dňami tam ukončil služobný pomer dohodou.“

Kotlebu spája s obvineným agentom4 zaujímavá obranná taktika pred súdom v Pezinku. Čo majú teda spoločné politik Kotleba a „bývalý“ agent?

Odvolávanie sa inštitúciou, ktorá udeľuje bezpečnostné previerky v tomto štáte, tzn. odvolávanie sa podľa všetkých okolností na tajnú službu (NBÚ5).

Kým Marián Kotleba použil pred súdom formuláciu v zmysle otázky: „Vydal by mu NBÚ takúto previerku, ak by bol neonacista?6

tak obvinený Marián Z. uviedol, že „ako jeden z mála získal previerku na stupeň „Prísne tajné“, čo by nebolo možné, ak by mal páchať takú trestnú činnosť.

Obvinený Marián Z. je obvinený okrem iných trestných skutkov aj zo založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny podľa § 296 Trestného zákona.

Bezpečnostnú previerku na stupeň „Prísne tajné“ vykonáva NBÚ. Výnimkou je prípad, ak sa vykonáva bezpečnostná previerka vo vzťahu k policajtovi, ktorý plní alebo bude plniť úlohy kriminálneho spravodajstva, vtedy nerealizuje bezpečnostnú previerku NBÚ, ale Policajný zbor.

Obvinený Marián Z. tiež uviedol, že „v r. 2016 skončil činnosť v PZ a pôsobil v inej organizácii, ktorú však nemôže označiť, lebo je viazaný mlčanlivosťou, ale aj tam získal previerku na stupeň „Prísne tajné“.

Vyjadrenie obvineného Mariána Z. má absolútnu logiku. Obvinený by totiž nemohol získať previerku na stupeň „Prísne tajné“, ak by mal páchať takú trestnú činnosť, ktorá je mu kladená za vinu, kedže páchanie takejto trestnej činnosti by neumožňovalo príslušnej inštitúcii, aby mu v zmysle zákona udelila previerku, ibaže by príslušná inštitúcia porušila príslušný zákon.

Vyjadrenie Mariána Kotlebu má takisto úplnu logiku, lebo previerku od NBÚ na stupeň dôverné (tajné) by spevák Ďurica nemohol získať, ak by bol neonacista, keďže pre príslušnú inštitúciu by to malo znamenať, aby mu v zmysle zákona neudelila previerku, ibaže by príslušná inštitúcia porušila príslušný zákon.

Zhrnutím teda možno skonštatovať, že buď majú pravdu obvinení alebo pri vydávaní bezpečnostných previerok príslušnou inštitúciou dochádza/lo k fatálnym pochybeniam a zlyhaniam pri vykonávaní tejto ne/činnosti.

Demokratická zodpovednosť spravodajských služieb si vyžaduje exekutívnu kontrolu a parlamentný dohľad ako aj vstupy občianskej spoločnosti.

1VZHĽADOM na extrémnu situáciu, kde okolnosti a informácie nasvedčujú o totálnom zlyhaní viacerých orgánov verejnej moci Slovenskej republiky, rozklade právneho štátu a existencií vážnych podozrení, že najmä, nie však iba tajné služby svojou ne/činnosťou namiesto ochrany demokratických hodnôt našej spoločnosti svojou ne/činnosťou demokratickú spoločnosť rozkladali/jú a/alebo deštruovali/ujú považujem za potrebné informovať aj takoutou formou širokú verejnosť, OČTK ako aj ďalšie subjekty monitorujúce moju osobu o závažných zisteniach a informáciách, ktoré v celom ich kontexte a komplexe môžu napomôcť k tomu, aby ustanovenie článku 1 Ústavy Slovenskej republiky aj reálne platilo.

2Podľa čl. 50 ods. 1 ústavy Slovenskej republiky len súd rozhoduje o vine a treste za trestné činy. „Každý, proti komu sa vedie trestné konanie, považuje sa za nevinného, kým súd nevysloví právoplatným odsudzujúcim rozsudkom jeho vinu“ (čl. 50 ods. 2 Ústavy SR).

3Podľa čl. 50 ods. 1 ústavy Slovenskej republiky len súd rozhoduje o vine a treste za trestné činy. „Každý, proti komu sa vedie trestné konanie, považuje sa za nevinného, kým súd nevysloví právoplatným odsudzujúcim rozsudkom jeho vinu“ (čl. 50 ods. 2 Ústavy SR).

4Kedže ide o blog a nie o právny text, používa sa výraz agent, hoc správnejšie by bolo použitie slovného výrazu príslušník a uvedenie minulého času, tzn. bývalý príslušník tajnej služby

5To, že NBÚ je tajnou službou skonštatoval aj Ústavný Súd Slovenskej republiky v bodu 122 odôvodnenia NÁLEZU Ústavného súdu Slovenskej republiky z 30. januára 2019 PL. ÚS 21/2014-96: 

NBÚ je formálnoprávne „nezávislý správny orgán,“ ktorý de facto je zákonom ustanovený tak, aby mal značný mocenský potenciál prameniaci z koncentrácie informácií osobného charakteru. Bez ohľadu na formálnoprávne začlenenie do systému orgánov verejnej správy je NBÚ tajnou službou. 

6 Kotleba tou osobou, ktorej mal NBÚ udeliť previerku myslel bývalého speváka a dnes poslanca Ondreja Ďuricu

Planéta COVID. Koľko mŕtvych treba na reštart PLANÉTY ?

17.11.2021

Lockdown, izolácia, prežitie, nesmrteľnosť na planéte COVID je dnes prioritou. Hlavne v Európe. Na našom Slovensku zvlášť a obzvlášť. Nikto nesmie zomrieť, lebo každý chce žiť večne. Politici sveta a na Slovensku sa rozhodli, že zachránia svojich občanov pred smrťou udusením, aby im umožnili žiť večne dovtedy, kým títo občania nezomrú na starobu, rakovinu, infarkt, [...]

Lipšicovská mafia chcela zabásnuť šéfa tajnej služby. Skončí hajzel v base ?

18.09.2021

„Záťah na Čurillu a ďalších vyšetrovateľov NAKA je jasný dôkaz, že systém narafičených udavačov bol odhalený a lipšicovská mafia dostala po pysku“, uvádza na svojom FB profile poslanec NR SR Ľuboš Blaha. Expremiér a doktor práv Fico na tlačovej konferencii verejne odhalil, že plán lipšicovskej mafie smeroval aj k zatknutiu šéfa tajnej služby1 a doktora práv [...]

Kto z koho v NAKA? Navrhla „Kočnerovu opičku“ za ústavnú sudkyňu. Teraz končí v súdnej rade. O čo ide vo „vojne policajtov“?

16.09.2021

Bez výraznejšieho záujmu novinárskej obce sa udiala mimoriadne významná udalosť. Osoba, ktorá významným spôsobom ovplyvnila v posledných rokoch súdny stav na Slovensku, končí v Súdnej rade Slovenskej republiky. Ako táto osoba ovplyvnila súdny stav? Napríklad aj tým, že JUDr. Lenka Praženková z titulu funkcie predsedníčky súdnej rady umožnila, aby sa pravidelným a [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

gurtlervlado

Okolnosti ma donútili po rokoch vrátiť sa k písaniu blogov. Verejnosť sa dozvie naozaj šokujúce odhalenia ako funguje korupcia v súdnictve, v justičnom systéme, ako korupčníci hrajú svoje hry, ako falošní mesiáši idú spasiť slovenskú justíciu a pritom sú to len falošní judáši chrániaci vlastný korupčný systém s pomocou zapredaných médií atď.. Moje blogy budú pravdivé, založené na faktoch a poznatkoch, ktoré som získal počas mojej viac ako dvadsať ročnej právnickej praxe. Tie najlepšie znalosti a skúsenosti som získaval najmä v zahraničí, v krajinách ako napr. Cyprus, Panama, USA, Írsko, Španielsko, Hong Kong. Na Slovensku som prežil tiež isté obdobie života a po istom období snahy zmeniť túto krajinu v lepšiu krajinu pre čestných a statočných ľudí som pochopil, že dielo Jonáša Záborského Dva dni v Chujave má stále niečo do seba. Každopádne odhalenia v mojich blogoch snáď niekomu otvoria oči a niekomu otvoria niečo iné. A na záver heslo, ktoré by malo platiť aj keď väčšinou na Slovensku nefunguje: Las acciones hablan más que las palabras, Skutky namiesto rečí a Actions speak louder than words. Takže začíname priatelia aj nepriatelia moji. Viac aj na mojej web stránke gurtler.sk

Štatistiky blogu

Počet článkov: 37
Celková čítanosť: 183699x
Priemerná čítanosť článkov: 4965x

Autor blogu