Tajní agenti sledujú Vaše blogy a odpočúvajú Vaše telefóny

15. augusta 2020, gurtlervlado, tajné služby

 

Ako som už písal skôr, tak Národný bezpečnostný úrad zriadil 1. júla 2020 pracovisko pre hybridné hrozby a dezinformácie (PHHD), čo de facto znamená, že tajnoši sledujú, aké blogy píšete, čo píšete na fesjbuku a pod..

Viac aj TU alebo TU. Ak tajnoši vyhodnotia, že ste napr. „hybridná hrozba“ alebo píšete „dezinformácie“ môže nastať druhá fáza činnosti tajných agentov.

Tajnoši sa zamerajú na Váš mobil a začnú Vás odpočúvať. Odpočúvanie môže byť legálne alebo nelegálne.

Veľa závisí od sudcu v akom režime odpočúvanie (odposluchy) budú prebiehať. Aj to je jeden z dôvodov, prečo tajné služby mali a stále majú extrémny záujem nejakým spôsobom „zasahovať“ do života a kreovania sudcu. Viac aj TU

Na veľa „starých“ sudcov aj pred rokom 2014 boli vytvorené tzv. bezpečnostné spisy. Na „nových“ sudcov boli vytvorené tiež tzv. bezpečnostné spisy. V období od 1.9.2014 do 23.2.219 boli totiž na Slovensku účinné právne predpisy, na základe ktorých tajné služby zhromažďovali informácie na kandidátov na sudcov. Tieto právne predpisy boli síce Ústavným súdom SR vyhlásené za protiústavné, ale až po cca. 5tich rokoch.

Medzitým tajné služby v tomto období oficiálne vytvorili bezpečnostné spisy na minimálne 312 kandidátov na sudcovZákon č. 195/2014 Z. z. neustanovil podmienky ochrany pred nedôvodnou archiváciou údajov o osobe sudcu. Samotný spis zostáva v archíve NBÚ, lebo zákon také naloženie so spisom nevylučuje. Údaje zhromaždené NBÚ zostanú v jeho dispozícii „navždy“. Zákon tiež neustanovuje podmienky, ktoré sa musia splniť, aby NBÚ mohol údaje zhromaždené pre potreby overovania splnenia predpokladov sudcovskej spôsobilosti použiť na iný účel.  (v zmysle bodu 159 odôvodnenia NÁLEZu Ústavného súdu Slovenskej republiky z 30. januára 2019 PL. ÚS 21/2014-96)

Súhlas na odposluch Vášho telefónu dáva sudca.

Viac o problematike je možné si prečítať aj v mojom blogu s názvom Agent Kyselica, agent Šťastný a 307 agentov s krycou legendou sudca

Bolo by zaujímavé zistiť, koľko je na Slovensku vykonávaných legálnych a koľko nelegálnych odposluchov. Zaujímavý prípad riešil Európsky súd pre ľudské práva vo vzťahu k odposluchom v Srbsku. Srbsko je krajina, ktorú v minulosti navštívil aj exšéf vojenského spravodajstva generál Balciar. Viac aj TU.

Ktovie, či si slovenské a srbské tajné služby pri tomto stretnutí vymieňali informácie aj o odposluchoch  a rozhodnutí ESĽP alebo to bolo len zdvorilostné stretnutie tých, ktorí nás chránia pred bezprávim.